2. Nine Ball
Nine Ball wordt gespeeld met de cue ball en negen objectballen, genummerd 1 tot en met 9. De ballen worden aangespeeld in oplopende volgorde. De speler die op legale wijze de 9-ball pot, wint het rack.

2.1 Laggen voor de break
De speler die de lag wint, kiest wie het eerste rack breakt (zie 1.2 Laggen voor de break). Het standaard-format voor een wedstrijd is “alternate breaks” (zie bepaling 15. Volgorde van breaken).

2.2 Nine Ball rack
De objectballen worden gerackt in een ruitvorm, waarbij de ballen zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst worden. De 1-ball ligt als voorste bal op de voetspot en de 9-ball ligt in het midden van de ruit. De andere ballen worden willekeurig en zonder vast patroon in het rack geplaatst (zie bepaling 4. Racken / tappen van de ballen).

9ball

2.3 Break shot
De volgende regels gelden bij de break:
(a) de speler heeft cue ball-in-hand in het hoofdveld
(b) als bij de break geen bal wordt gepot, moeten ten minste vier objectballen ten minste één band raken, anders resulteert de break in een foul (zie bepaling 17. Eisen aan de open break).

2.4 Tweede shot van het rack / push out
Als bij de break geen foul is gemaakt, mag de speler die direct na de break aan de beurt is, kiezen een “push out” te spelen. Hierbij maakt hij dit kenbaar aan de scheidsrechter, waarbij vervolgens regel 7.2 Verkeerde bal eerst en regel 7.3 Geen band na balcontact voor dat shot komen te vervallen.
Als bij de push out geen andere foul wordt gemaakt, mag de inkomende speler kiezen wie de volgende bal zal spelen.

2.5 Voortgang van het spel
Als de speler op legale wijze welke objectbal dan ook pot (behalve bij een push out, zie 2.4 Tweede shot van het rack / push out), blijft deze speler aan tafel voor het volgende shot. Indien hij op legale wijze de 9-ball pot (behalve bij een push out), wint hij het rack. Als de speler geen bal pot, of een foul maakt, gaat de beurt naar de tegenstander. Indien geen foul was gemaakt, zal de tegenstander hierbij moeten verder spelen vanuit de positie waar de cue ball was blijven liggen bij het vorige shot.

2.6 Ballen spotten
Indien de 9-ball wordt gepot bij de push out of bij een foul, of van tafel is gespeeld, wordt deze gespot (zie 1.4 Ballen spotten). Geen enkele andere objectbal wordt bij Nine Ball gespot.

2.7 Standaard-fouls
Indien de speler een standaard-foul maakt, gaat de beurt naar de tegenstander. Deze heeft dan cue ball-in-hand, waarbij de speler de bal op het gehele speelveld mag plaatsen (zie 1.5 Cue ball-in-hand). De volgende fouls zijn standaard-fouls bij Nine Ball:

 • 7.1 Cue ball scratch of van tafel af
 • 7.2 Verkeerde bal eerst – de laagst genummerde bal op tafel moet als eerst worden geraakt, m.u.v. een push out
 • 7.3 Geen band na balcontact
 • 7.4 Geen voet op de grond
 • 7.5 Bal van tafel af – de enige van tafel gespeelde bal die gespot wordt, is de 9-ball
 • 7.6 Het aanraken van ballen
 • 7.7 Dubbele hit / vastliggende ballen
 • 7.8 Duw-stoot
 • 7.9 Nog in beweging zijnde ballen
 • 7.10 Foutieve cue ball plaatsing
 • 7.12 Keu op tafel
 • 
7.13 Niet aan de beurt
 • 7.15 Langzaam spel

2.8 Ernstige fouls
Voor regel 7.14 Drie opeenvolgende fouls is de straf verlies van het huidige rack. Voor regel 7.16 Onsportief gedrag, zal de scheidsrechter een toepasselijke straf bepalen, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

2.9 Patstelling
Bij een patstelling zal de oorspronkelijke breaker van het rack opnieuw breaken (zie 1.12 Patstelling).

 • ’t Zoldertje

  Pool & Game Café ’t Zoldertje is het oudste poolcafé van Amersfoort, centraal gelegen tussen de 2 grootste uitgaanspleinen van de stad.
  Het café heeft iets weg van een bruincafé waar de muziek nimmer te hard staat voor een goed gesprek of een spelletje.
  Onze zaak is ook uitermate geschikt voor een verjaardags- bedrijfsfeestje of bedrijfsborrel, vraag naar de mogelijkheden.

 • Adresgegevens

  Google MapsPool & Game Café 't Zoldertje
  Langegracht 45
  Amersfoort
  033 - 465 17 82
  WhatsApp 06 -14 20 40 75

  maandag gesloten
  dinsdag t/m vrijdag vanaf 18.00h
  zaterdag & zondag vanaf 14.00h